Perinnesaunotukset &
Luonnosta virtaa -ohjaukset

Minua inspiroi pohjoisen vuodenaikojen alati muuttuva ja lumoava luonto.

Itämerensuomalaisen saunakulttuurimme kauniit perinteet ja luonnon unohdettu yhteys itseemme ja yhteisöömme. Ikiaikainen viisaus, yötaivaalla tähtien tanssi ja kuun kierto, puiden ja villiyrttien elämänvoima, lumotut löylyt ja laulut. 

Kutsumukseni on aineettoman saunakulttuurin, luontosuhteen ja -yhteyden vaaliminen. Luon elämyksellisiä, moniaistisia konsepteja twistattuna perinteillä, tutkitulla tiedolla, trendeillä ja luovuudella.

“ota kuppi kuun kylestä
kauha päivän kainalosta
jolla vettä ammentelet
vettä vennosta joesta
luo löyly lähetä lämmin”

“Katsokaa lapset, äiti on onnellinen kerätessään yrttejä.”

Kesäisen aamukasteen hälvettyä otan yrttikoppani ja kuljen poimimaan villiyrttejä ja kukkia saunotuksiin ja luonnonkosmetiikan työpajoihin omasta tai lähitienoon metsistä ja luonnosta. Metsänkämmenet, simasulat, satalatvat eli vastat, vihdat teen pääasiassa omasta metsästäni. Saunahoidoissa käytetty hunaja on peräisin pieneltä hunajatilalta Keski-Suomesta.

Pohjoisen auringon alla kasvaa hienoja kasveja, joita voimme hyödyntää arjessamme kotikosmetiikassa, saunahoidoissa ja ravintorikkaana ruokana tai rohtona.

Miten minusta tuli perinnesaunottaja? 

Jo lapsesta asti olen ollut kiinnostunut historiasta, kulttuurista ja luonnosta. Olin pieni pellavainen runotyttö tähtitaivaan alla, joka halusi olla arkeologi. Olen kotoisin maatilalta, jossa muun muassa kasvatettiin viljat ja leivottiin itse ruisleivät leivinuunissa. Kiinnostus kansanperinteisiin on tullut äidinmaidossa, sillä äitini taitaa pellavan kasvatuksen ja käsittelyn langaksi, kasvivärjäyksen ja monipuoliset kädentaidot. Sain kokeilla kaikkea ja olla arkipäivän puuhissa mukana. Kiinnostus luontoon alkoi konkretisoitumaan toiminnaksi ja Kuu yrttitarhassa blogiksi 2010-luvun alkupuolella, kun opiskelin luonnontuotealaa, muun muassa kauppayrittineuvojaksi ja turvehoitajaksi.

Työurallani olen ollut pitkään yrittäjänä ja teimme välittämisen ja sydämestä puhumisen vallankumousta työkulttuurissa oppimisen muotoilijana, fasilitoijana ja yhteisömanagerina. Olen ollut mukana uusissa ilmiöissä, luonut uusia tapahtumia, konsepteja ja bisneksiä. Kuu yrttitarhassa yhdistää mielenkiintoisella tavalla kiinnostukseni sekä osaamiseni.

Voit tutustua tarkemmin CV:hen Linkedinissä.

Toimin vastuullisesti luontoa ja elämää kunnioittaen Perinnesaunottajat ry:n eettisiä ohjeita noudattaen.

”ylisestä taivosesta

tähtitarhojen takoa

lennä tuonne liihuttele

yli kuun, alitse päivän

otavaisen olkapäitse

seitsentähtisen selitse

sio vastat siiviksesi

lapioinen pyrstoksesi

kule kuun keheä myöten

päivän päärmettä samoa

auringon alaisin puolin

taivon tähtien välitse”

Ota yhteyttä:

Johanna Terävänen
Puh. 040 167 9885
johanna@kuuyrttitarhassa.fi

Seuraa Instagramissa: